Κούβα

Κούβα

Comments Off on Κούβα

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα της Κούβας, που ξεκίνησε το 2005, στάθηκε πιστό στη γενικότερη φιλοσοφία της ΗΧΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, η οποία πρεσβεύει ότι δεν είναι αρκετό να παρέχουμε μόνον υλικά εφόδια σε όσους τα έχουν ανάγκη. Αυτό που χρειάζεται είναι να δρούμε με διαύγεια και να προσφέρουμε υποδομές και λύσεις που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σε μόνιμη βάση τις συνθήκες ζωής όσων πάσχουν. Στόχος μας δεν είναι η πρόσκαιρη ανακούφιση των αναγκών τους αλλά η ενδυνάμωσή τους ώστε ν’αλλάξουν την καθημερινότητά τους με τις δικές τους δυνάμεις. Για πολλά μέλη το πρόγραμμα αυτό ήταν μια ευκαιρία να διαπιστώσουν βιωματικά το πώς η ενέργεια μετατρέπεται σε πράξη. Τα αποτελέσματα αυτής της πράξης αντηχούν στη μακρινή Κούβα και στις καρδιές των ανθρώπων εκεί και επιστρέφουν ως ΗΧΩ στις δικές μας καρδιές εδώ στην Ελλάδα.

«Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΟ»

Το εν λόγω ανθρωπιστικό πρόγραμμα, που πήρε το όνομά του από την ονομασία της περιοχής στην οποία υλοποιήθηκε, στόχευε στην ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saturnino Lora και του Κέντρου Διαβητικών (Centro De Atención Al Diabetico). Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Μάιο του 2004 η ΗΧΩ ΚΑΡΔΙΑΣ υπέβαλε σχετική πρόταση στην υπηρεσία ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία και έγινε δεκτή, για χρηματοδότηση ιατρικού εξοπλισμού με το ποσό των 50.000 ευρώ από πλευράς Υπουργείου και 16.000 ευρώ από πλευράς ΗΧΟΥΣ. Ακολούθησαν δυο ταξίδια εθελοντών γιατρών στην Κούβα, όπου και πραγματοποιήθηκε παράδοση του εξοπλισμού και αποτίμηση των αποτελεσμάτων αντίστοιχα. Πολύτιμος αρωγός και σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η μη κυβερνητική Οργάνωση Pharmamundi της Ισπανίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση όλων των εθελοντών-μελών μας.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ SATURNINO LORA

Πρώτος σταθμός του προγράμματος «Ο Ήχος του Σαντιάγο», υπήρξε το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Saturnino Lora, στο Σαντιάγο της Κούβας.  Η απουσία λειτουργίας μηχανήματος υπερήχων στο Νοσοκομείο, καθώς ο μοναδικός υπέρηχος που διέθεταν είχε χαλάσει, καθιστούσε αδύνατη την έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης των ασθενών που έπασχαν από βαριές παθήσεις (έλκη, γάγγραινες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβητική αρτηριοπάθεια) καθώς και της ακριβούς εικόνας του βαθμού των βλαβών, με συνέπεια την αδυναμία σωστής αντιμετώπισης και επέμβασης στις παθήσεις αυτές, είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά. Επακόλουθο της αδυναμίας ακριβούς διάγνωσης και άμεσης επέμβασης ήταν η τραγική εικόνα ασθενών με ακρωτηριασμένα άκρα και μολυσμένα έλκη, γεγονός που επέβαλε την άμεση δράση μας.

Μετά την έγκριση χρηματοδότησης του προγράμματος από την υπηρεσία ΥΔΑΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΗΧΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ αποφάσισε να καταβάλλει την αρχική δόση της οικονομικής ενίσχυσης (ύψους 25.000 ευρώ) για την αγορά του τόσο αναγκαίου φορητού μηχανήματος υπερήχων για το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου. Ακολούθησε ταξίδι των εθελοντών γιατρών μας στην Κούβα, όπου έγινε και η επίσημη παράδοση του μηχανήματος έγχρωμων υπερήχων (αξίας 30.000 ευρώ) στο νοσοκομείο . Έτσι κατέστη δυνατός πλέον ο έγκαιρος έλεγχος των σοβαρά ασθενών. Ταυτόχρονα,πραγματοποιήθηκε πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την εξοικείωση των γιατρών με το νέο μηχάνημα και τη σωστή χρήση του. Προς τον σκοπό αυτό τους εφοδιάσαμε επίσης με έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Σε τελευταίο στάδιο, έγινε προσπάθεια αποτίμησης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, η οποία αποτυπώνεται επιγραμματικά στην ευχαριστήρια επιστολή του Υπεύθυνου Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Juan Yara:

Επιστολή του Πανεπιστημιακού Καθηγητή Juan Yara

«…Το μηχάνημα μας έδωσε εξαιρετική βοήθεια. Περίπου 12 συνάδελφοι εκπαιδεύτηκαν εκ των οποίων 3 έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του. Περίπου 10-12 ασθενείς εξετάζονται ημερησίως και μέχρι τώρα έχουμε ελέγξει με την τεχνική αυτή περίπου 2.500 ασθενείς. Το μηχάνημα είναι ασφαλές, φορητό και με μεγάλα ποσοστά αξιοπιστίας. Μας επιτρέπει τη χρήση του στο τμήμα μας αλλά και στις εντατικές μονάδες και τα επείγοντα περιστατικά. Η μεγάλη του επάρκεια μας δίνει αξιόπιστες διαγνώσεις τόσο σε δικούς μας ασθενείς όσο και σε παιδιά με συγγενείς αγγειοπάθειες και τραύματα. Επίσης, η μετεγχειρητική του χρήση καθιστά τις εγχειρήσεις πιο αξιόπιστες. Όλα αυτά αποτελούν αιτίες που έχουν τροποποιήσει τα αποτελέσματα των διαγνώσεων και των εγχειρήσεών μας. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για αυτή την πολύτιμη βοήθεια και δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη γενναιοδωρία σας. Δεχθείτε φίλοι της Ηχούς μια θερμή αγκαλιά από την Κούβα».

Cuba1

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ CENTRO DE ATENCION AL DIABETICO

Δεύτερος σταθμός του προγράμματος στην Κούβα υπήρξε το κέντρο διαβητικών «Centro De Atención Al Diabetico» στο Σαντιάγο. Στεγασμένο σε ένα μικρό σπίτι, αποτελεί το μοναδικό κέντρο διαβητικών στην πόλη. Ωστόσο, οι τρομακτικές ελλείψεις, τόσο σε μέσα εκπαίδευσης όσο και σε βασικό εξοπλισμό (όπως μηχανήματα μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσεως, ψυγεία για τη φύλαξη των φαρμάκων κ.ά.), οδηγούσαν στην αδυναμία σωστής αντιμετώπισης και ρύθμισης της πάθησης. Έτσι οι ασθενείς, μετά την διάγνωση της νόσου στο κέντρο, δεν διέθεταν σε καθημερινή βάση τα μέσα για να ελέγξουν το σάκχαρό τους και να το ρυθμίσουν.Οι ελλείψεις αυτές αναπόφευκτα οδηγούσαν στις γνωστές επιπλοκές του διαβήτη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ασθενείς να καταλήγουν με αρτηριακές βλάβες (γνωστές ως διαβητική αρτηριοπάθεια) στο νοσοκομείο Saturnino Lora. Εκεί, η απουσία υπερηχογράφου,όπως προαναφέρθηκε, καθιστούσε αδύνατη την ακριβή διάγνωση των βλαβών αυτών, με μόνη διέξοδο τον ακρωτηριασμό ή κάποια αγγειακή επέμβαση, βασισμένη στις φτωχές διαγνωστικές δυνατότητες των αγγειοχειρουργών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΗΧΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ αποφάσισε να ενισχύσει το κέντρο τόσο σε φαρμακευτικό όσο και σε εκπαιδευτικό υλικό. Την απόφαση διαδέχθηκε το ταξίδι των εθελοντών γιατρών στην Κούβα, όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο και έγινε καταγραφή των αναγκών και ενημέρωση των υπευθύνων για την αποστολή μελλοντικής βοήθειας. Παράλληλα, κάποιες πρώτες λειτουργικές ελλείψεις καλύφθηκαν κατά το διάστημα της εκεί παραμονής των εθελοντών γιατρών, όπου αγοράσθηκαν ψυγείο για τη φύλαξη των φαρμάκων, πλυντήριο για τα ρούχα των ασθενών και του προσωπικού, καρέκλες και ανεμιστήρας.

Ακολούθησε η αποστολή ενός κλίβανου αποστείρωσης για τα εργαλεία και τις γυάλινες σύριγγες, 30.000 περίπου συριγγών ινσουλίνης, 49 μετρητών σακχάρου με 49 ταινίες, τα οποία στάλθηκαν μέσω Ισπανίας με την συνεργασία της φίλης Οργάνωσης Pharmamundi. Για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού έγινε δωρεά φορητού υπολογιστή με video-projector.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του υλικού, η διευθύντρια του κέντρου διαβητικών, στην ευχαριστήρια επιστολή της μας έδωσε αναλυτική και εκτενή αξιολόγηση για το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό έργο. Σύμφωνα με αυτήν,

Απόσπασμα απο την επιστολή της διευθύντριας του κέντρου διαβητικών

«…με τις σύριγγες ινσουλίνης θα βοηθηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια περίπου 1.440 ασθενείς, καθώς κάθε μήνα 40 ασθενείς θα χρησιμοποιούν περίπου 800 σύριγγες. Ταυτόχρονα, οι μετρητές σακχάρου θα καλύψουν ένα διάστημα 3 με 5 χρόνων, ανάλογα με τη χρήση τους, και οι ταινίες σακχάρου θα καλύψουν τις ανάγκες μας για ένα χρόνο. Παράλληλα, θα βελτιωθεί το επίπεδο εκπαίδευσης των ασθενών ενώ το ψυγείο και ο κλίβανος θα επιτρέψουν τη διατήρηση, τον έλεγχο και την αποστείρωση του φαρμακευτικού υλικού, προσφέροντας αυτονομία στο Κέντρο…».

Το γράμμα της κλείνει με τα θερμά ευχαριστήρια των εργαζομένων εκεί αλλά και των ασθενών προς τα μέλη της ΗΧΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Cuba2

About the author:

Παρακαλώ εισάγετε μια λέξη για εύρεση
Επιλέξτε ένα από τα παραπάνω εικονίδια για να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη σελίδα μας στα social media
Ταχυδρομική Διεύθυνση
Λεκανίδη 12 & Γρηγ. Λαμπράκη ΑΘΗΝΑ, 17343
Tηλ / Fax: 210 82 28 254
Στάση μετρό "Άγιος Δημήτριος"
e-mail: info@echoesofheart.org
Η Γραμματεία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή ώρες : 17:00 – 19:00.

Back to Top